Metodebeskrivelse

Der er brugt følgende datakilder til udarbejdelsen af opgørelsen over nærværende statistik:

 

·       Grønlands Statistiks befolkningsregister

·       Uddannelsesdepartementet og Sprogcentrets registre over efterskoleelever i Grønland og i Danmark

·       Uddannelsesstøtteforvaltningens (USF) register

·       Grønlands Statistiks registre over beskæftigelse

·       Grønlands Statistiks register over højeste fuldførte uddannelse

·       Grønlands Statistiks register over vandringer

·                                          

·                                         De unge, der ultimo tællingsåret er fyldt 16 til 25 år, inddeles i to delpopulationer. Den første delpopulation er fastboende personer i Grønland, mens den anden delpopulation omfatter uddannelsesaktive både i og udenfor Grønland samt hjemvendte personer, der bor i Grønland ultimo året med enten afbrudt eller gennemført efterskole- eller uddannelsesforløb udenfor Grønland eller som er aktive på en grønlandsk uddannelse.

 

Fastboende personer

Grundpopulationen for denne del er fastboende personer. Fastboende defineres som personer, der er registreret med bopæl i Grønland både primo og ultimo tællingsåret. Personerne inddeles efter deres bosted ultimo tællingsåret. Efterskole betegnes som et ophold, og det er ikke et krav, at eleverne skifter adresse, så elever kan være registreret i deres hjemkommune. Endvidere bor uddannelsesaktive ikke nødvendigvis i den by, hvor uddannelsesstedet er, da de kan være i praktik i en anden by.

 

De uddannelsesaktive inddeles i uddannelsesaktive på efterskole, ungdoms­uddannelse eller videregående uddannelse. Data for de grønlandske efterskoler findes fra skolernes opstart. Villads Villadsen efterskole åbnede i skoleåret 2009/2010 og efterskolen i Maniitsoq i skoleåret 2011/2012. Fra skoleåret 2013/2014 er efterskoleelever i Grønland opgjort på ugebasis, mens registreringerne inden da er opgjort ved udgangen af skoleåret.

Dernæst afgrænses de personer, der i december måned i tællingsåret står i beskæftigelsesregistreret over fastboende personer som værende i beskæftigelse. Hvis personerne hverken er registreret i uddannelse eller i beskæftigelse, registreres de i Ungemålgruppen.

 

Personerne får koblet højest fuldførte uddannelse på, og inddeles i gymnasial uddannelse, erhvervsuddannelse, videregående uddannelse og ingen uddannelse. Personer med et suppleringskursus som højest fuldførte uddannelse placeres under gymnasial uddannelse efter aftale med Uddannelsesdepartementet. Suppleringskurserne har ISCED2011 niveau 4, og der kræves en gymnasial uddannelse for at kunne blive optaget.

 

Fastboende personer, uddannelsesaktive i og udenfor Grønland samt hjemvendte med et afbrudt eller gennemført uddannelsesforløb

Udover ovennævnte fastboende personer, består denne delpopulation af følgende 16 til 25-årige:

 

·       Uddannelsesaktive personer på en efterskole eller på en USF-registreret uddannelse udenfor Grønland

·       Hjemvendte personer, der i tællingsåret har et afbrudt eller gennemført et forløb på en dansk efterskole eller et USF-registreret uddannelsesforløb udenfor Grønland

·       Ikke-fastboende uddannelsesaktive personer på en efterskole eller på en USF-registreret uddannelse i Grønland

 

Er en person ultimo tællingsåret både registreret med bopæl i Grønland og som uddannelsesaktiv udenfor Grønland, får personen sidstnævnte registrering.

 

De personer, der i løbet af tællingsåret har afbrudt eller gennemført et efterskole- eller uddannelsesforløb udenfor Grønland sammenkøres med indvandringsregisteret. De personer, der har bopæl i Grønland ved udgangen af året inkluderes i populationen. Videre tjekkes det om personerne er uddannelsesaktive eller i beskæftigelse ved udgangen af året, og ellers registreres de i ungemålgruppen.

Der knyttes bosted fra befolkningsregistret på de personer, der er registreret på en uddannelse i Grønland ved udgangen af året, men ikke primo året. Personerne inddeles i uddannelsesaktive på efterskole, ungdoms­uddannelse eller videregående uddannelse.

 

De to grupper lægges sammen med de fastboende. Personerne får koblet højest fuldførte uddannelse på og inddeles i gymnasial uddannelse, erhvervs­uddannelse, videregående uddannelse og ingen uddannelse. Personer med et suppleringskursus som højest fuldførte uddannelse placeres under gymnasial uddannelse efter aftale med Uddannelsesdepartementet. Suppleringskurser har ISCED2011 niveau 4, og det kræver en gymnasial uddannelse for at kunne blive optaget. Nedenfor ses supplerings­kurserne og antallet af personer, der kommer under kategorien med afsluttet gymnasial uddannelse.

 

Tabel 9. Personer med højest fuldførte uddannelse på ISCED2011 niveau 4

 

2009

2010

2011

2012

2013

2014

Merkantil suppleringsuddannelser

27

16

18

27

31

35

Gymnasiale suppleringskurser ..

52

69

72

67

73

60

I alt ........................

79

85

90

94

104

95

Note: Disse tal fremgår ikke af statistikbanken.

 

Der er ikke data for gennemførte og afbrudte forløb på danske efterskoler før skoleåret 2010/2011. Det er kun muligt at se, om der er bevilget tilskud. Derfor starter denne samlede delpopulations opgørelse et år senere end delpopulationen med kun fastboende.