Afgrænsning af population

Nærværende statistik omhandler kun personer, der i Grønlands Statistiks befolkningsregister er opført som bosiddende i Grønland ultimo året inden for den kommunale inddeling. Personen regnes som bosiddende på den lokalitet, der er angivet i befolkningsregisteret. Lokaliteten i befolkningsregisteret kan være en anden lokalitet end den lokalitet, der er angivet i kommunernes regnskabssystem.

 

Populationen af midlertidigt indkomsterstattende ydelsesmodtagere er yderligere afgrænset af størrelsen af det modtagne beløb. En person bliver ekskluderet i opgørelsen, hvis det modtagne beløb for offentlig hjælp i løbet af et helt år er mindre end 500 kr. For arbejdsmarkedsydelser og dagpenge ved barsel m.v. er grænsen sat til under 1.000 kr. Disse grænser sikre delvist, at efterreguleringer mv. bliver så vidt muligt ikke medtages.

 

Dagpenge ved barsel mv

I opgørelsen af dagpenge ved barsel mv optælles alle personer, der på et tidspunkt i det givne år har modtaget ydelsen. Ved en given individuel barselperiode kan der forekomme udbetalinger i to forskellige kalenderår.

 

Familier

I opgørelsen af familier anvendes familiedefinitionen fra Grønlands Statistiks befolkningsstatistik (f.eks. tabellen BEDFAM1). Hjemmeboende unge medregnes som børn. Enlige børn er ikke medtaget i opgørelserne der vedrører familier.

 

Totaler og subtotaler

I en række tabeller er summen af antal modtagere af ydelser ikke lig med antal modtagere i hele landet. Det kan fx skyldes, at enkelte modtagere kan have fået både offentlig hjælp skattepligtig og offentlig hjælp ikke-skattepligt. De indgår derfor i opgørelse over antal modtagere i hver af de ydelsesgivende kategorier, men de indgår kun én gang i opgørelsen på landsplan.

 

Offentlig hjælp

I opgørelsen medtages offentlig hjælp, som i det fællesoffentlig økonomisystem prisme er registeret på personnummer og konteret under offentlig hjælp (både formål og art). I forbindelse med overgangen til nyt økonomisystem i perioden 2018-2021 har kommunerne også skiftet kontoplan, hvilket kan betyde flere fejlkonteringer i en overgangsperiode.

 

Opgørelsen af modtagere og udbetalte beløb til offentlig hjælp omfatter ikke offentlig hjælp mod tilbagebetaling.

 

Alder

Alder er opgjort ultimo december i det pågældende år.

 

Kommuner og distrikter

Denne publikation følger den nye kommuneinddeling, men benytter de gamle kommuner som distrikter i de nye kommuner. Inddelingen ”kommune” refererer således i denne publikation til de nuværende kommuner, mens ”distrikt” refererer til kommunerne fra før 2009. Sammenhængen mellem de to inddelinger fremgår af nedenstående oversigt.

 

Tabel 1. Kommuner og distrikter

Kommune

Kujalleq

Sermersooq

Qeqqata

Qeqertalik

Avannaata

Distrikt

Nanortalik

Ivittuut

Maniitsoq

Kangaatsiaq

Ilulissat

 

Qaqortoq

Paamiut

Sisimiut

Aasiaat

Uummannaq

 

Narsaq

Nuuk

 

Qasigiannguit

Upernavik

 

 

Tasiilaq

 

Qeqertarsuaq

Qaanaaq

 

 

Ittoqqortoormiit