Redegørelse for opgørelsesmetode

Grønlands Statistik har valgt at overtage definitionen fra det danske ekspertudvalg om fattigdom. At være økonomisk udsat defineres derfor som en situation, hvor:

 

”En person eller familie ufrivilligt har væsentligt dårligere livsvilkår sammenlignet med den øvrige befolkning, og hvor denne situation

·         skyldes mangel på ressourcer, herunder særligt økonomiske er vedvarende, og hvor

·         personen eller familien ikke har eller kun i begrænset omfang har mulighed for ved egen drift at ændre situationen”.

 

Definitionen af økonomisk udsatte operationaliseres med udgangspunkt i den danske definition af fattigdomsgrænsen. Den grønlandske operationalisering adskiller sig dog fra den danske i de analysedata, der er tilgængelige i Grønland, forskelle i lovgivningen samt for at gøre beregningerne mere enkle.

 

I den grønlandske analyse defineres en økonomisk udsat således ud fra følgende kriterier:

 

·         Personen har i tre på hinanden følgende år haft en disponibel indkomst, der ligger under en kritisk indkomstgrænse.

·         Personen er ikke studerende på en kompetencegivende uddannelse over folkeskoleniveau eller i familie med en voksen, der er i gang med kompetencegivende uddannelse over folkeskoleniveau.

·         Personen har ikke adresse på et alderdomshjem, plejehjem eller på en handicapinstitution.

 

Kriterierne uddybes herunder.

 

Indkomstbegreb

Grænsen for at være økonomisk udsat fastsættes ud fra den årlige disponible indkomst (dvs. indkomsten efter skat og inkl. sociale overførsler). Den disponible indkomst giver et mål for de forbrugsmuligheder, der er skabt inden for perioden.

 

Den disponible indkomst er imidlertid ikke fuldt dækkende ift. forbrugsmulighederne. Særligt i mindre samfund vurderes der at være en ikke uvæsentlig uformel økonomi primært i form af fiskeri og fangst til eget forbrug. Desuden tilbyder det offentlige en række støtteordninger, som har betydning for forbrugsmulighederne, men som ikke indregnes i den disponible indkomst. Det drejer sig f.eks. om sociale fripladser i daginstitutioner og støtte til private boliger, som i modsætning til boligsikring til lejeboliger ikke medregnes i opgørelsen af den disponible indkomst.

 

De økonomisk dårligst stillede familier modtager i mange tilfælde hjælp i henhold til Landstingsforordning nr. 15 af 20. november 2006 om offentlig hjælp. Forskellig offentlig administrations- og registreringspraksis ved hjælp i henhold til denne lov i samspil med betalingsstrømme mellem familien og det offentlige i forbindelse med daginstitution, renovation, underholdsbidrag mv. kan have betydning for den indkomst, der er registeret for den enkelte familie.

 

Endelig kan betaling af underholdsbidrag for børn have betydning for levestandarden hos modtageren. Betaling af A-bidrag (underholdsbidrag) er som hovedregel ikke registeret i barnets indtægt og indgår således ikke i beregningen af familiens indkomst. Normalbidraget til et barn udgør 12.000 kr. om året.

 

Familier, husstande og ækvivalering

Indkomst skal ideelt set opgøres indenfor enheder, hvor personerne har fælles økonomi på de større udgiftsområder som husleje, vand, el, varme, forsikringer, mad mv.

 

Grønlands Statistik har udarbejdet en familiestatistik, hvor nogle husstande opdeles i flere familier afhængigt af slægtsrelationerne mellem husstandens medlemmer. Udgangspunktet for nærværende analyse er indkomster på familieniveau.

 

Enhver borger skal til Folkeregistret oplyse, hvor man har sin døgnhvile. Alligevel er befolkningens adresseoplysninger ikke en absolut og fejlfri størrelse.

 

Personernes indkomst tilknyttes den familie, de er tilknyttet ultimo året. Tidspunktet for familieopgørelsen kan påvirke analyseresultatet. Eksempelvis kan personer, der flytter hjemmefra i løbet af året eller bliver skilt, indgå i analysen med en lav indkomst som følge af ændringer i familieforhold, selv om personen i hovedparten af året har været del af en familie med høje indkomster.

 

Ved vurdering af indkomst tages der hensyn til størrelsen og sammensætningen af familien (ækvivaleret indkomst). Dette sker, dels fordi en familie har fælles økonomi, og dels fordi der er stordriftsfordele i husholdningen. Familiernes indkomst ækvivaleres ligesom i indkomststatistikken efter OECD’s standard.

 

Ækvivalensindkomsten beregnes ved at dividere en families samlede indkomst med en given ækvivalensvægt, der afspejler familiens sammensætning. Den første voksne person (person over 14 år) i familie vægter 1. Øvrige voksne i familien vægter hver 0,5, mens alle børn hver især vægter 0,3. Ækvivalensvægten for en given familie beregnes da ved at summere de enkelte personers vægte. Således har en familie med to voksne og tre børn ækvivalensvægten 1+0,5+0,3+0,3+0,3 = 2,4. Er familiens indkomst på 300.000 kr., vil ækvivalensindkomsten være 300.000 kr./2,4 = 125.000 kr., hvilket kan sammenlignes med indkomsten for en enlig voksen.

 

Kritisk indkomstgrænse

Den kritiske indkomstgrænse er i den danske analyse fastsat som 50 pct. af medianen for de disponible indkomster i befolkningen. Medianen er det indkomstniveau, hvor halvdelen af befolkningen har en højere og den anden halvdel en lavere indkomst.

 

For at en person betegnes som økonomisk dårligt stillet, skal indkomsten i tre på hinanden følgende år ligge under den kritiske indkomstgrænse for det pågældende år.

Grønland har en mere ulige fordeling af indkomster og en lavere gennemsnitsindkomst end Danmark, jf. indkomststatistikken. Der kan derfor argumenteres for, at den grønlandske grænse skal fastsættes på et højere niveau end 50 pct. af medianindkomsten. På denne baggrund arbejdes der i det følgende med to forskellige grænser på henholdsvis 50 og 60 pct. af medianindkomsten.

 

I den grønlandske analyse beregnes medianindkomsten særskilt for det enkelte år, modsat den danske analyse som anvender et treårligt glidende gennemsnit af medianindkomsten for at udjævne udsving. Den grønlandske metode er valgt som forenkling af fremgangsmåden samt ud fra den vurdering, at et glidende gennemsnit ikke har en betydning for antallet af personer med lav indkomst over tid.

 

Oversigt 7. Medianindkomst (ækvivaleret indkomst) for analysepopulationen

 

2016

2017

2018

2019

2020

 

kr.

Ækvivaleret disponibel familieindkomst

149.226

150.457

150.533

155.814

162.075

Note: Angiver medianindkomsten i det sidste år af den 3-årige analyseperiode.

 

Formue

I den danske analyse betegnes personer med en formue på over 100.000 kr. (2010-niveau) ikke som fattige. Grønlands Statistik har ikke på nuværende tidspunkt mulighed for at indhente data, der med rimelighed kan give et retvisende billede af befolkningens formueforhold, hvorfor dette kriterie udgår i den grønlandske analyse. Udeladelse af kriteriet skønnes ikke at have den store betydning for analyseresultatet, da der formodentlig er få familier, der på samme tid har små indkomster og større formuer.

 

Beboere på institution

Beboere på alderdomshjem, plejehjem og handicapinstitutioner er primært alderspensionister og førtidspensionister. I lovgivningen er det bestemt, at der til pensionister på institution udbetales et mindre grundbeløb, de såkaldte lommepenge, mens der til gengæld ikke betales for ophold på institutionen.

 

Beboere på institution har således naturligt en lavere indkomst, idet de ikke betaler for kost og logi. I nærværende analyse er det derfor bestemt, at personer, der er eller har været placeret på institution i analyseperiodens slutåret, ikke indgår i analysepopulationen, hvorfra de økonomisk udsatte skal beregnes. Det samme gælder personer placeret på institutioner for børn og unge, hvor der også kan bo personer på over 18 år i forbindelse med udslusning eller mangel på alternative botilbud.

 

Beboere på institution identificeres ud fra størrelse og type af den offentlige pension og fra Grønlands Statistiks register over beboere på Selvstyrets døgninstitutioner. Børn på institution er ikke hjemmeboende børn og vil derfor også udgå af analysepopulation af denne grund jf. afsnit nedenfor om ikke-hjemmeboende børn.

 

Studerende

Personer under uddannelse udover folkeskoleniveau og personer i familie med voksne under uddannelse udover folkeskoleniveau, indgår ikke i analysepopulationen, hvorfra de økonomisk udsatte beregnes, uanset om de opfylder de øvrige kriterier. Denne afgrænsning er valgt, fordi den økonomiske situation anses som selvvalgt og ikke vedvarende.

 

En person regnes som studerende, hvis han/hun ved udgangen af analyseperioden er registeret i Grønlands Statistiks register over aktive studerende på ISCED-niveau 3 eller derover.

 

Børn under tre år

I sagens natur har personer, der ikke er fyldt tre år ved udgangen af en analyseperiode, ikke boet i Grønland i tre år.  Børn under tre år anses derfor kun som økonomisk udsatte, såfremt der er andre i familien, som opfylder kriterierne for at være økonomisk udsat.

 

Ikke-hjemmeboende børn

Hvis et barn ikke deler adresse med mindst en af forældrene regnes barnet for ikke-hjemmeboende. Ikke-hjemmeboende børn vil ofte være børn, der bor hos andre nære slægtninge, er i familiepleje, bor på social institution eller på kollegium. Børn der ikke bor hjemme pga. studier og børn på sociale institutioner udtages i de fleste tilfælde fra analysepopulationen pga. ovennævnte kriterier for studerende og beboere på sociale institutioner. De resterende ikke-hjemmeboende børn udtages ligeledes af analysepopulation, fordi det ikke anses for muligt at bedømme de økonomske levevilkår for denne gruppe af børn på baggrund af de oplysninger der i dag er tilgængelige i Grønlands Statistiks personregistre.

 

Analysepopulation

Et af de vigtigste mål med nærværende analyse er at følge udviklingen i andelen af økonomisk udsatte. Foruden at opgøre antallet af økonomisk udsatte er det derfor væsentligt at udpege analysepopulationen, som er den population antallet af økonomisk udsatte skal ses i forhold til, jf. oversigt 8.

 

Oversigt 8. Antal samt årsag til udelukkelse fra analysepopulationen

 

2016

2017

2018

2019

2020

Før udelukkelse ..............................

 55.860

 55.877

 55.992

 56.081

 56.421

Udelukkelse af dem der ikke boede i Grønland hele året

 2.024

 1.876

 1.952

 1.897

 1.831

Udelukkelse af dem der ikke boede i Grønland hele analyseperioden .............................

 2.429

 2.660

 2.714

 2.684

 2.710

Udelukkelse af ikke-hjemmeboende børn............

 1.050

 1.017

 986

 1.042

 973

Udelukkelse af studerende og deres familier ........

 4.434

 4.496

 4.624

 4.533

 4.745

Udelukkelse af personer på baser og stationer ......

 72

 68

 75

 64

 59

Udelukkelse af beboere på sociale institutioner ......

 553

 559

 555

 542

 592

Udelukkelse af personer i familier uden indkomst .....

 208

 189

 235

 268

 286

Analysepopulation ...........................

 45.090

 45.012

 44.851

 45.051

 45.225

 

Analysepopulationen omfatter som udgangspunkt alle personer, der har haft folkeregisteradresse i Grønland i hele analyseperioden samt børn under tre år, der har haft folkeregisteradresse i Grønland i hele deres levetid. Vurderingen af, hvorvidt en person lever op til ovennævnte bopælskriterium, sker udelukkende på baggrund af folkeregisteradressen pr. 31. december. Der tjekkes således ikke for, om personen har været fraflyttet Grønland i en periode mellem to årsskifter, eller om en person er født udenfor Grønland og efterfølgende er flyttet til Grønland inden 31. december. Dog udtages personer, hvorom det er angivet at de ikke har været skattepligtige i Grønland hele året.

 

Udover personer, der ikke har haft fast bopæl i Grønland i analyseperioden, frasorteres personer, der ved udgangen af analyseperioden har adresse udenfor den kommunale inddeling, og personer indenfor kommunal inddeling der er ikke er registeret med adresse i en by, bygd eller på et fåreholdersted. Adressen kan eksempelvis være en station.

 

Desuden frasorteres ikke-danske statsborgere og personer født på Færøerne i familier, hvor der ikke er registeret indkomst eller hvor familiens indkomst er nul i det sidste år af analyseperioden. Sidstnævnte tjek laves for at identificere personer, der formodentlig er fraflyttet Grønland, men hvor der kan opstå forsinkelser med registeringen i folkeregisteret.

 

Endelige frasorteres personer på baggrund af ovennævnte kriterier vedrørende studerende, beboere på sociale institutioner og ikke-hjemmeboende børn med udgangspunkt i personens status ultimo analyseperioden.