Infrastruktur

Vejnettet i Grønland er på ca. 380 kilometer. Hovedparten af det offentlige vejnet findes i Nuuk. Vejene bruges til trafik inden for de enkelte byer. I tabel 2 kan længden af vejnet i byerne ses. Der findes ikke noget vejnet mellem byerne. En enkelt undtagelse er i Sydgrønland, hvor jordveje forbinder visse fåreholdersteder.

 

Transport af passagerer og gods foregår med skib eller med fly. I begyndelsen af 1960'erne opbyggede Grønlandsfly A/S (nu Air Greenland A/S) et rutenet, baseret på helikoptere og fastvingede fly.

 

Der findes 14 lufthavne i Grønland, 5 heliporte og 39 helistop.

Passagerer mellem Grønland og Danmark ankommer til lufthavnene i Kangerlussuaq eller Narsarsuaq. Endvidere transporterer lufthavnen i Kulusuk ved Tasiilaq, Ilulissat samt Nuuk rejsende til/fra Island.

 

Der findes 16 havne i Grønland samt anløbs- og fiskeribroer i 60 bygder. Der er ca. 250 anlæg i form af atlantkajer, fiskerikajer, anløbsbroer i bygder samt ponton- og fortøjningsanlæg.

 

De største havne for passagerbefordring er Nuuk Havn, Sisimiut Havn og Ilulissat Havn. Størst er Nuuk Havn, hvor ca. 25 pct. af alle passagerer starter eller afslutter deres skibsrejse.

 

Målt på godsomsætning er Nuuk Havn, Sisimiut Havn og Aasiaat Havn landets største. Tilsammen ekspederer de tre havne mere end 1 million kubikmeter gods om året, hvilket er mere end 70 pct. af den samlede godsomsætning.