Kort om beskæftigelsesstatistikken

Beskæftigelsesstatistikken består af to selvstændige dele. Den første er dannet ud fra det virksomhedsorienterede beskæftigelsesregister og dækker den samlede beskæftigelse i landet uanset arbejdstagernes bopælstilknytning til landet. Den anden del af beskæftigelsesstatistikken er dannet på baggrund af det personorienterede beskæftigelsesregister, og denne omhandler kun beskæftigelsen blandt den fastboende befolkning. Den fastboende befolkning er defineret som alle personer, der har været bosiddende i landet i hele opgørelsesåret. I det følgende præsenteres de to dele af statistikken separat.

Det primære formål med opgørelserne over den samlede beskæftigelse er at give et overordnet billede – uden den store detaljeringsgrad – af beskæftigelsen som helhed. Udgangspunktet for opgørelserne er arbejdsgiverne og deres brancher, mens denne del af statistikken – bortset fra simple optællinger af antal beskæftigede personer – ikke inddrager arbejdstagersiden.

Opgørelserne over beskæftigelsen blandt den fastboende befolkning tager derimod udgangspunkt i arbejdstagerne og deres demografiske karakteristika. Denne del af statistikken giver følgelig mulighed for deltaljerede analyser af beskæftigelsen inden for blandt andet forskellige aldersgrupper, køn og nationaliteter samt ikke mindst i de enkelte kommuner og distrikter.