Forsvaret

Forsvaret hører under den danske stat. I selvstyreloven er forsvaret nævnt som et af de områder, som selvstyret ikke har mulighed for at overtage.

Grønlands Kommando (GLK) ligger i Kangilinnguit (Grønnedal) i bunden af Arsuk fjorden. Grønlands Kommando er underlagt Forsvarskommandoen, og chefen for Grønlands Kommando er direkte underlagt forsvarschefen.

Efterfølgende nævnte tjenestesteder i Grønland er underlagt Chefen for Grønlands Kommando. Det drejer sig om Station Nord, slædepatruljen Sirius med hovedkvarter i Daneborg, Forsvarets Vagt Mestersvig, Luftgruppe Vest i Kangerlussuaq (Sdr. Strømfjord) og endelig Logistik Center Grønland, beliggende på Flyvestationen Aalborg.

Grønlands Kommando har desuden et forbindelseselement placeret på Thule Air Base.

Grønlands Kommandos hovedopgave i fredstid er overvågning og suverænitetshævdelse. Blandt øvrige opgaver kan nævnes fiskeriinspektion, eftersøgnings- og redningstjeneste, havmiljøovervågning og bekæmpelse af forurening, søopmåling samt assistance til det grønlandske samfund.

Slædepatruljen Sirius opgaver er suverænitetshåndhævdelse og som politimyndighed at føre kontrol med ekspeditioner og fredningsbestemmelser i nationalparken samt foretage overvågning af området.

Station Nords primære opgave er at holde landingsbanen og indkvarteringsfaciliteter klar året rundt til støtte for forsvarets enheder i Grønland - herunder især til Slædepatruljen Sirius og Luftgruppe Vest. Samtidig medvirker Station Nord til at opretholde dansk suverænitet i området. Herfra udøves politimyndighed, for Politimesteren i Grønland, overfor besøgende i Nationalparken, der på disse breddegrader oftest er i transit via Station Nord. Station Nord yder endvidere støtte til alle videnskabelige aktiviteter i Nordøstgrønland samt indsamler data til Danmarks Meteorologiske Institut og Danmarks Miljøundersøgelser.

Forsvarets Vagt Mestersvig er en forsyningsstation, hvor to mand har ansvaret for at drive stationen året rundt. Der skal udføres alle slags reparationer, al slags genforsyning, kørsel i alle typer køretøjer, handling af fly, radiotjeneste, kontrol af ekspeditioner, m.v.

Link

Se mere om forsvaret i Grønland på denne hjemmeside: http://forsvaret.dk/GLK  

Oversigt 1. Forsvarets årlige omkostninger vedr. opgaver i Grønland

 

1990

1995

2000

2005

2010

2011

 

 

 

 

Mio. kr.

 

 

Omkostninger i alt

295

278

260

228

410

499

Fiskeriinspektion i alt

236

213

197

159

292

387

Fiskeriinspektion Søværnet 1)

151

184

127

111

255

309

Støttevirksomhed vedr. Fiskeriinspektion Søværnet 2)

31

12

12

13

11

12

Fiskeriinspektion Flyvevåbnet 3)

10

12

11

12

26

66

Støttevirksomhed vedr. Fiskeriinspektion Flyvevåbnet 4)

44

5

47

23

0

0

Grønlands Kommando 5)

41

44

42

47

78

80

Sirius mv.

12

15

17

17

23

22

Flyvepladser

6

6

4

4

17

10

Anm.: Alle tal fra 2007 og frem er opgjort efter totalomkostningsprincippet og er beregnet på baggrund af nøgletal for myndighedernes virksomhed relateret til Grønland. Støttevirksomheden opgøres ikke længere særskilt, idet denne afregnes til den operative virksomhed og indgår som omkostning ved aktiviteten. Siriuspatruljen og Station Nord indgår som organisatorisk del af Grønlands Kommando. Afskrivning og vedligeholdelse af materiel såsom skibe og fly kan give store differencer over årene, f.eks. kan reparation og vedligeholdelse af inspektionsskibene svinge med tocifrede millionbeløb.

Fodnoter: 1) Indeholder direkte og indirekte omkostninger til skibe og helikoptere, herunder afskrivninger og vedligeholdelse. Søværnets inspektionskuttere er under udfasning og erstattes af inspektionsfartøjer, der er væsentlig større og dyrere i drift, hvilket sammen med den fortsatte konsolidering af totalomkostningsprincippet giver en væsentlig stigning i de samlede omkostninger. 2) Indeholder forholdsmæssig andel af direkte og indirekte omkostninger til Chef og Eskadrestab i 1. Eskadre i Frederikshavn 3) Indeholder forholdsmæssig andel af direkte og indirekte omkostninger til fly og støttevirksomhed i Air Transport Wing i Ålborg. Søværnets Helikoptertjeneste er fra 1. januar 2011 overført til FTK. 4) Fra 2007 indeholdt i note 3. 5) Indeholder alle omkostninger forbundet ved drift af Grønlands Kommando og tilhørende aktiviteter ekskl. Sirius og Station Nord.

Kilde: Forsvarsministeriet