Nukissiorfiit

Nukissiorfiit er en nettostyret virksomhed under Grønlands Selvstyre. Nukissiorfiit producerer og distribuerer el, vand og varme.

Se mere om Nukissiorfiit på adressen: www.nukissiorfiit.gl

 

El- og varmeforsyning i byerne

Indtil 1993, hvor vandkraftværket i Buksefjorden blev indviet, var forsyningen af el baseret på ét dieseldrevet elværk eller kraftværk med tilhørende distributionsnet i hver by. På grund af de store afstande mellem byerne har der hidtil ikke været økonomisk eller teknisk basis for transmissionsnet mellem byerne.

 

Produktionsomkostningerne er forholdsvis høje, fordi mange af anlæggene er ret små, og fordi der i hver by er etableret reserve- og nød-elværker. På grund af de klimatiske forhold kan forbrugerne ikke tåle længere afbrydelser af elforsyningen.

 

Forbruget af el i byerne ekskl. elvarme fremgår af Figur 1. I Figur 2 vises produktionen af varme i byerne inkl. elvarme.

 

Figur 1

Elforbrug i byerne

Anm. Elforbrug i byerne ekskl. elvarme.

Kilde: Nukissiorfiit

 

Figur 2

Produktion af varme i byerne

Anm. Produktion af varme i byerne inkl. elvarme.

Kilde: Nukissiorfiit

 

Forsyning i bygder

Forsyningssikkerheden i bygderne er mindre end i byerne, fordi der generelt ikke er etableret nød-elværker. Forsyningssikkerheden opretholdes ved, at elværkerne i bygderne som hovedregel har tre generatoranlæg. Ved nedbrud på en generator skal de to andre fortsat kunne opretholde forsyningen med el.

 

Uden for Nukissiorfiits ansvarsområde er der beboere i bygder og på isolerede fåreholdersteder, der bruger private mobile generatorer.

 

Der er ikke egentlig offentlig varmeforsyning i bygderne. I få bygder forsynes enkelte offentlige bygninger, som regel bygdens servicehus, med restvarme fra kølevandet fra dieselgeneratorerne på elværket, men størstedelen af bygdernes huse opvarmes med olieovne eller centralvarmeanlæg.

 

Vandforsyning

Vandforsyningen i byerne baseres hovedsageligt på vand fra vandsøer og elve. Herfra føres vandet gennem ledningsnettet frem til vandværkerne, hvor det renses og behandles, inden det sendes videre til forbrugerne.

 

I Qaanaaq, hvor forsyningen af vand ophører i vinterperioden, sker vandforsyningen ved at smelte is.

 

Vandet distribueres til forbrugerne gennem ledningsnet eller med tankbiler i områder, hvor husene er forsynet med vandtanke.

 

I alt 51 bygder forsynes med vand hele året. Vandet leveres kun sjældent direkte til husene, men til et eller flere tapsteder.

 

Ni bygder forsynes med vand fra anlæg, der bruger princippet med omvendt osmose.

 

Læs om omvendt osmose på adressen: www.mst.dk

 

I bygder uden vandforsyning foregår forsyningen ved vandslanger om sommeren og ved manuel forsyning fra kilder, elve og søer samt ved smeltning af is og sne om vinteren.