Anmeldelse

Borgere kan anmelde en formodet lovovertrædelse til politiet. Når politiet modtager en anmeldelse, vurderer de om der er begået et strafbart forhold, hvad kan føre til en efterforskning af sagen. Politiet kan også af egen drift vælge at oprette en sag.

 

Sigtelse

Politiet kan på baggrund af en anmeldelse foretage sigtelse af en person, når der er en rimelig grund til at vedkommende mistænkes for en lovovertrædelse.

 

På baggrund af efterforskningen, vurderes det om beviserne i sagen tyder på, at den sigtede har begået en lovovertrædelse og om beviserne er tilstrækkelige til at vedkommende under en kriminalsag ville blive dømt. Hvis dette er tilfældet vil der typisk blive rejst tiltale mod den sigtede.

 

Kriminalretsligt afgjort forhold

Kriminalretslige afgørelser inddeles i indenretlige- og udenretlige afgørelser[1]

 

En indenretlig afgørelse tages af domstolene, typisk ved dom eller ved en frifindelse.

 

Hvis domstolene domfælder en person, anses denne for at have begået noget kriminelt, og bliver idømt en foranstaltning. En foranstaltning er den sanktion, vedkommende idømmes. Den mest lempelige foranstaltning er en advarsel og det strengeste er anstaltsanbringelse (frihedsstraf).

 

En udenretlig afgørelse foretages udenfor domstolssystemet, og typisk af politiet. Politiet kan udstede bødeforlæg eller meddele tiltalefrafald, hvilket i begge tilfælde betyder at personen anses som skyldig. Politiet kan også afgøre en sag ved henlæggelse. Dette sker enten fordi sigtelsen anses for grundløs på baggrund af bevisets stilling, eller når efterforskningen ikke har ført til at en person kan sigtes.

 

Afgørelse

Afgørelsesstatistikken i denne publikation dækker alle forhold med en afgørelse. Hvis en afgørelse dækker over flere kriminalretslige forhold, vil alle disse tælles med i opgørelsen. Eksempelvis vil én afgørelse dækkende over både et hærværk og et tyveri tælle som to afgjorte forhold.

 


 

 

 


[1]”Straffesagens gang”. Nielsen, Gorm Toftegaard. 5. udgave 2011.