Datagrundlag

Grundlaget for denne udgivelse er et dataudtræk fra Politiet i Grønlands sagsbehandlingssystem, herfra henvist til som et register over anmeldelser, hvilket er det samme register, Politiets Årsrapport er baseret på. Grundet forskelle i metode, vil der imidlertid ikke være helt sammenfald imellem Grønlands Statistiks resultater og resultaterne i Politiets Årsrapport. Derfor arbejder Grønlands Statistik i sidste ende med et eget register over anmeldelser.

 

En kvalificering af data medfører, at Grønlands Statistik frasorterer nogle observationer fra registret. Blandt andet i statistikken over personer, der har fået en afgørelse. Her sikres det at statistikker vedr. køn og alder er foretaget ud fra observationer med gyldigt personnummer. Inden publicering sikrer Grønlands Statistik sig at de samme tendenser gør sig gældende for eget register samt politiets årsrapport.

 

Politiets register er dynamisk, ”levende” bagud, hvilket vil sige at der løbende indkommer anmeldelser, sigtelser og afgørelser i politiets data, som opdaterer tallene bagudrettet. Ydermere er politiets sagsbehandlingssystem en arbejdsplatform, hvilket betyder at ikke alle observationer er validerede eller korrekt opdaterede. Sådanne data findes i kriminalregistret, hvorfra Grønlands Statistik ikke får data.

 

Denne publikation indeholder resultater for en femårig periode: fra 2013 til og med 2017. Alle tal kan findes gengivet i statistikbanken på bank.stat.gl, hvor data for anmeldelser fra 2006 og frem, samt data fra 2008 og frem kan findes.

 

Afgrænsning

Det sikres, at der i det modtagne register fra Politiet i Grønland er sammenfald i postnummer, gerningskode og politikreds med grønlandske postnumre, gerningskoder og politikredse. Der sikres også, at en registrering indeholder et løbenummer. Dette betyder at det er en anmeldelse politiet har påbegyndt en efterforskning på; og ikke blot en registreret hændelse. Der er oprettet klassificeringer på foranstaltninger, så nogle præsenteres i grupperet form i denne udgivelse, jf. bilag 1.

 

I denne proces går man i anmeldelsesstatistikken fra 231.155 observationer i det modtagne register, til 219.648 observationer. Når der herefter afgrænses i forhold til antal enkelte anmeldelser, ender antallet af observationer på 77.703.

 

Datasættet for afgørelser og foranstaltninger består af 57.145 observationer, da ugyldige personnumre, og observationer uden registrerede afgørelser er sorteret fra, og der samtidigt er valgt en kortere tidsperiode (2008-2017) end i anmeldelsesstatistikken.

Anmeldelsesstatistikken opgøres på enheden antal anmeldelser, hvorimod afgørelsesstatistikken opgøres på enheden antal personer.

 

Definition af begreber

Hermed følger en beskrivelse af de centrale begreber, der går forud for denne statistiks tilblivelse. Disse har konsekvens for, hvilke enheder statistikken baseres på.

 

Journalnummer

Journalnummeret er dannet af fire forskellige oplysninger fra politiets anmeldelsesregister: Politikreds, gerningskode, løbenummer og årstal for anmeldelsen. Alle fire oplysninger er nødvendige for at gøre journalnummeret unikt.

 

Den samme gerningskode kan overtrædes flere gange i samme politikreds, i samme år og vil figurere i flere tilfælde i politiets anmeldelsesregistre. For at danne et unikt nummer for hvert kriminelt forhold er løbenummeret oprettet. Løbenummeret er tilknyttet gerningskoden og er fortløbende, hvilket vil sige at hver gerningskode starter med løbenummer 1 og forsætter uden afbrydelse i det pågældende år. Grønlands Statistik har i denne udgivelse gendannet journalnummeret, da det modtagne datasæt for afgjorte forhold ikke inkluderede denne variabel.

 

Enhed for journalnummeret

Der er i politiets anmeldelsesregistre en betingelse for journalnummeret, som har indflydelse på hvilken enhed, der præsenteres i kriminalstatistikken.

 

·         Under et pågældende journalnummer forekommer der alene ét kriminelt forhold (gerningskode).

 

Denne betingelse betyder, at hvis en anmeldelse indeholder overtrædelsen af flere kriminelle forhold, oprettes der ét journalnummer per kriminelt forhold. Der registreres derfor separate anmeldelser for hver lovovertrædelse.

 

·         Eksempel 1) Hvis en person anmelder både tyveri fra båd og hærværk, bliver der oprettet to anmeldelser (to journalnumre) med hver sin gerningskode, henholdsvis for tyveri fra båd og hærværk.

·         Eksempel 2) En person kan også anmelde flere overtrædelser af samme kriminelle forhold, hvorved der bliver oprettet flere journalnumre. For eksempel hvis der er begået hærværk af 7 personer mod den samme bil, eller hvis én person har udøvet hærværk mod 7 forskellige biler, oprettes der 7 journalnumre med samme gerningskode.

 

Der kontrolleres ikke for flere tilfælde af anmeldelser over samme hændelse. De behandles som de respektive anmeldelser, de er.

Politiets anmeldelsesregister er således baseret på anmeldelser.

 

Afgjorte forhold

Afgørelsesstatistikken præsenteres i denne publikation som afgjorte forhold. Denne enhed er anderledes ift. en afgørelse, da det er muligt for en person at modtage en samlet afgørelse for mere end ét forhold. Hvis man f.eks. bliver dømt for både tyveri og hærværk, er der i princippet tale om én afgørelse, og to afgjorte forhold.

 

Som led i disse statistikker præsenteres der også køn og alder. Her præciseres det at der er tale om køn og alder på den sigtede i det kriminelle forhold. Hvis en person bliver sigtet for mere end ét kriminelt forhold i løbet af et optællingsår, kan den samme person derfor tælles flere gange. Det sikres at den sigtede har et gyldigt personnummer inden de figurerer i statistikken.