Anmeldelsesstatistik

Anmeldelsesstatistikken udgøres af observationers anmeldelsesdato i det pågældende år opgjort antal anmeldelser. En anmeldelse defineres som en overtrædelse af ét kriminelt forhold (én gerningskode). Det er alene anmeldelser(sagsstatistik) og den anmeldte(personstatistik), der behandles i denne statistik.

Hvor flere forskellige personer (ved sammenfald mellem tid og sted) anmelder den samme overtrædelse, kan der undtagelsesvis være tale om registrering af flere anmeldelser.

Under statistikken over anmeldelser (bank.stat.gl/KRDAN) er opdelingen i politistationer baseret den station, hvor anmeldelsen er fundet sted. Tællingsåret i anmeldelsesstatistikken er baseret anmeldelsesdato.

Der er enkelte ændringer og rettelser i metoden, i forhold til udgivelsen fra 2016, som man skal være opmærksom på. Det gælder en rettelse i statistikken over anmeldelser, hvor der er lavet rettelser i antal anmeldelser inklusive sigtelse(r) og antal anmeldelser inklusive afgørelse(r). Disse tal er nu højere end sidste års angivelser.

 

Sigtelsesstatistik

En sigtelse defineres som politiets formulering af en mistanke om én eller flere overtrædelser rettet mod én eller flere personer. Sigtelsesstatistikken opgøres på anmeldelser indeholdende en sigtelsesdato (eller flere).

I en anmeldelse kan der afsiges sigtelse mod én eller flere personer. Det betyder, at det totale antal sigtelser kan være højere end antallet af anmeldelser. Sigtelsesstatistikken bliver dog opgjort på antal anmeldelser inklusiv en (eller flere) sigtelse(r).

 

Afgørelsesstatistik

En afgørelse defineres som anklagemyndighedens beslutning om enten at udstede bøder og advarsler eller at opgive at rejse tiltale. For afgørelser truffet ved en domstol kan der være tale om idømmelse af frihedsstraf, bøde og advarsel, tiltalefrafald og frifindelse.

 

Der opgøres en statistik over anmeldelser inklusiv en eller flere afgørelser, der tælles som én observation. Observationen tælles derfor i sit anmeldelsesår og ikke i sit afgørelsesår. Denne statistik findes i statistikken over anmeldelser.

Der er enkelte ændringer og rettelser i metoden, i forhold til udgivelsen fra 2016, som man skal være opmærksom på. Der er lavet en metodisk rettelse til afgørelsesstatistikken, hvor observationer med en angivet foranstaltning medtages og observationer med uoplyst foranstaltning sorteres fra.

 

Afgørelsesstatistikken er opgjort på baggrund af den angivne foranstaltning. Når afgørelsesdatoen er oplyst angives denne som det år, afgørelsen tælles i. Er den ikke oplyst angives afgørelsen som foretaget i anmeldelsesåret.

En anmeldelse kan have flere personer tilknyttet en afgørelse. Derfor kan det totale antal afgørelser være højere end antallet af anmeldelser. Afgørelsesstatistikken er således opgjort på det totale antal afgørelser og tælles i det år, afgørelsen fandt sted – ikke det år den oprindelige anmeldelse fandt sted.

 

Afgørelsesstatistikken er også opgjort som en personstatistik, hvor antallet af personer, der har modtaget en fældende afgørelse (kendt skyldige), tælles. Denne opgørelse af afgørelsesstatistikken er sammenkørt med andre registre for at tilføje sociodemografiske oplysninger.

 

Klassificering

Kriminalitetsstatistikken er præsenteret på baggrund af klassificeringer af overtrædelsens art (gerningskoder) inddelt på forskellige niveauer og typer af foranstaltninger.

 

Overtrædelsens art

Hvilken lovovertrædelse, der er tale om, defineres ud fra politiets gerningskoder. Der findes i alt 418 gerningskoder. Disse 418 gerningskoder er klassificeret på forskellige niveauer til brug i kriminalstatistikken. For flere detaljer om klassificeringen af gerningskoderne jf. bilag 1 og 1.1.

 

Foranstaltninger

Foranstaltninger er de forskellige typer af sanktioner, personer kan blive idømt ved en lovovertrædelse.

 

Overordnet præsenteres afgørelsesstatistikken på baggrund af både fældende og ikke fældende afgørelser. Afgørelsen betegnes som ikke fældende, og personer betragtes som ikke-skyldige, når sigtelsen fører til frifindelse, eller hvis påtalen opgives. Påtaleopgivelse indebærer at sagen henlægges på baggrund af manglende bevisgrundlag eller at forholdet ved nærmere vurdering ikke anses for strafbart.

 

Afgørelsen betragtes som fældende, og personer som skyldige, hvis sigtelsen afgøres med frihedsstraf (ubetinget eller betinget), bøde eller tiltalefrafald. Tiltalefrafald betegner at anklagemyndigheden anser den tiltalte som skyldig, men undlader en retssag. Et tiltalefrafald kan indeholde vilkår, der skal overholdes. For flere detaljer om klassificeringen af de forskellige foranstaltninger jf. bilag 1.