Nuuk

Over de sidste 10 år er antallet af personer født i Grønland med bopæl i Nuuk steget med 2.434, eller i gennemsnit 243 personer om året. Der bor nu 14.624 i Nuuk by. I beregningsresultaterne, som alene er baseret på de historiske erfaringer, vil dette ikke fortsætte, med mindre Nuuk kan tiltrække personer, som i dag bor udenfor Grønland eller en større andel landets befolkning.

 

Befolkningen i Nuuk adskiller sig demografisk fra landets øvrige lokaliteter, idet en større del af byens befolkning er født udenfor Grønland og det med en overvægt af mænd.

 

I aldersfordelingen hos den grønlandsk fødte del af Nuuks befolkning afspejles de store årgange fra 1960’erne tydeligt. De efterfølgende, mindre årgange fra første halvdel af 1970’erne er så små, at der i enkelte aldersklasser er næsten lige så mange mænd, som er født hhv. i og udenfor Grønland.

 

Figur 3. Befolkningen i Nuuk by efter alder, køn og fødested, 2020

Kilde: Grønlands Statistik, se tal i Statistikbanken (BEDSTNUK)

 

Figur 4. Befolkningen i Nuuk by – født udenfor Grønland, udvalgte år

Kilde: Grønlands Statistik, se tal i Statistikbanken

 

I figur 4 ses, at den del af befolkningen, som er født udenfor Grønland, har stort set samme aldersfordeling i 2020 som for 10 og 20 år siden. Kun var der i år 2000 knap så mange mænd i aldrene over 60 år som i de efterfølgende udvalgte år.

 

Disse observationer indikerer, at størrelsen af den ikke-grønlandsk fødte del af befolkningen i Nuuk kan betragtes som bestemt af helt andre forhold end rent demografiske. Hvis antallet af ikke grønlandsk fødte afspejler et behov for tilkaldt arbejdskraft, hvor køns- og aldersfordelingen til en vis grad er selvforsynende på den måde, at afgang af en person erstattes af en anden lidt yngre person med samme køn. Hvis opholdene i Grønland af sådanne personer overvejende er kortvarige, kan det forklare den stort set identiske alders- og kønsfordeling over de sidste 20 år.

 

Beregninger viser dog, at effekten på Nuuks folketal er beskedent og kun undervurderes med 150 personer over de kommende 10 år.

 

De modelberegnede årlige ændringer i de demografiske komponenter ses i figur 4 for personer født i Grønland sammen med de foregående 10 års erfaringer.

 

Samlet vil der i de kommende 10 år fødes 250 færre børn af mødre med bopæl i Nuuk da, der er færre kvinder i de mest fertile aldre. På grund af en ældre befolkning vil der samlet dø knap 400 flere end i de foregående 10 år.

 

Figur 5. Nuuks befolkning 2010-2030, årlige ændringer, født i Grønland

Kilde: Grønlands Statistik, se tal i Statistikbanken (http://bank.stat.gl/bedp20regc)

 

På østkysten er det Tasiilaq, der som største by særligt siden 2007 har tiltrukket sig tilflyttere fra andre lokaliteter på østkysten.

 

Figur 6a. Befolkningsudviklingen på Østkysten 1980-2020

Kilde: Grønlands Statistik, se tal i Statistikbanken

 

Figur 6b. Befolkningsudviklingen 1977-2020 i kommunerne

Kommune Kujalleq

 

Byerne Narsaq og Nanortalik har siden kommunesammenlægningen i 2009 haft faldende folketal, mens Qaqortoq, som kommunens største by har haft nogenlunde uændret folketal. I kommunens øvrige lokaliteter har folketallet været faldende i over 40 år.

 

I Qeqqata Kommunia og Kommune Qeqertalik har folketallet de seneste 20 år været svagt faldende. Kun de 2 største byer, Sisimiut, og Aasiaat, har de seneste 10 år haft nogenlunde uændret folketal.

 

I Avannaata Kommunia har folketallet i bygderne været faldende, de seneste 12 år, mens folketallet i byerne har været stabilt.

 

Når kommunens indbyggertal forventes at falde de kommende år, er det altså folketallet i bygderne, som skal trække det fald.

 

Befolkningen i lokaliteter udenfor byer i Avannaata Kommunia efter alder

 

I figuren ses aldersfordelingen under et i lokaliteterne udenfor byerne. For 40 år siden udgjorde personer under 25 år 57 procent af befolkningen og blot 38 procent i dag.